ANKARA / KEÇİÖREN - Gülhane Ortaokulu

TANITIM

Proje Tanıtımı

Gülhane Ortaokulu ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Okul Eğitimi Koordinatörlüğü arasında imzalanan sözleşme ile 01/10/2019 tarihinde yürürlüğe konan 2019-1-TR01-KA229-076152 numaralı İnsanın Okulu Gibisi Yok/No Place Like School Erasmus+ projesi 30/09/2022 tarihinde biten olup, toplamda üç yıl sürmüş, altı ortaklı bir projedir. Proje dili İngilizce'dir.

Projemiz erken okul terkinin önlenmesi için okul bağlılığının artırılması ve bunun için öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerileri (problem çözme, stresle başa çıkma, iletişim ve kendilik değerini artıran becerileri) çatısı altında uygulanabilecek çok yönlü bir yaklaşım sunmaktadır. Polonya, İtalya, Norveç, İspanya, Yunanistan ve Türkiye ortaklığında, okul bağlılığını artırmak üzere stratejik ortaklıklar kurulmuş ve iyi uygulamaların değişimi sağlanmıştır.

Ortalama olarak bakıldığında bir çocuğun eğitimde geçirdiği fazladan her yıl yetişkinlik dönemindeki kazancını yaklaşık %10 artırmakta ve yine bir ülkedeki gençlerin tamamladıkları fazladan her eğitim yılı sonucunda o ülkedeki yoksulluk oranı %9 azalmaktadır (UNICEF, 2016). Öğrencilerin okula devamlarının sağlanması, akademik gelişimlerinin desteklenmesinin yanı sıra, kimlik gelişimini destekleyecek ve kendini gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak biçimde aktif katılımlarının sağlanması okul bağlılığı kavramını çağrıştırmaktadır. Bu bağlamda, projemizin öncelikli amaçları;

1.1) Erken okul terkinin önlenmesi için okul bağlılığının geliştirilmesi

1.1.1) Okul bağlılığının geliştirilmesi için sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin güçlendirilmesi, müfredat dışı aktivitelere katılımın artırılması, temel becerilerin, anahtar yeterliliklerin ve akademik gelişimin güçlendirilmesi ve yabancı dil becerilerinin artırılması

2) Dezavantajlı öğrencilere erişim ve eğitim öğretim süreçlerine etkin katılımı,

3) Okulumuzun AB boyutunun güçlendirilmesi ve diğer ülkelerdeki ortaklarla işbirliğinin geliştirilmesidir.

Projemize ait etkinlikler 2019 Kasım ayında, İtalya hareketliliğiyle başlamış ve planlanan aktiviteler gerçekleştirilmiştir. İtalya hareketliliğinde, erken okul terki risk faktörü olarak akran zorbalığının ele alınması ve tüm ortakların bu konu hakkında kullandığı yöntemlerin paylaşılması konu alınmıştır.

İkinci hareketliliğimiz olan Norveç toplantısından bir hafta önce patlak veren Covid-19 pandemisi sebebiyle, proje hareketliliklerine yaklaşık 1,5 yıl ara verilmiştir. Bu süre zarfında, e-kitap tasarımı gibi sanal aktiviteler ve çeşitli yaygınlaştırma çalışmaları düzenlenmiştir. Yurt dışı seyahat yasaklarının kaldırılmasının ardından, Türkiye Ulusal Ajansı'nın onayıyla proje süresine bir yıl uzatma alınmış ve planlanan diğer beş hareketlilikle devam edilmiştir.

-2021 Ekim ayında düzenlenen Polonya hareketliliğinde, müfredat dışı aktivitelerin ortak ülkelerdeki çeşitliliği,

-2022 Ocak ayında düzenlenen Türkiye toplantısında, okullarda sunulan psikolojik hizmetler hakkında iyi uygulamaların değişimi ve okulumuzda uygulanan PDR etkinliklerinin ve psiko-eğitim programı örnek etkinliklerinin yapılması, ortak ülkelerle paylaşılması ve okul bağlılığına olan etkileri,

-2022 Mart ayında düzenlenen Norveç hareketliliğinde dezavantajlı öğrencilere ulaşmada kullanılan yöntemlerin ve iyi uygulamaların değişimi,

-2022 Nisan ayında düzenlenen İspanya hareketliliğinde, akran arabuluculuğu programının ele alınması ve etkilerin paylaşılması,

-2022 Mayıs ayında düzenlenen Yunanistan hareketliliğinde, STEM etkinliklerinin eğitim-öğretim faaliyetlerine katkısı,

-Akran arabuluculuğu ve hedef belirleme etkinlikleri, okul bağlılığını konu alan beste ve video klip çalışması, e-kitap ve logo tasarımı,

-Dil becerilerinin geliştirilmesine yönelik "Mektup Arkadaşım" ve video-konferans etkinliği.

Proje öncelikleri, iyi uygulamaların değişimi ile hazırlanan İngilizce sunumlar, proje ürünleri ve fikri çıktılar ile proje yaygınlaştırma çalışmalarına Gülhane Ortoakulu resmi web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yayın: 30.11.2022 - Güncelleme: 30.11.2022 09:58 - Görüntülenme: 260